Banknæringen har tidligere fått pepper for brukervennligheten til nettbankene. Dårlig brukervennlighet har fått dyre konsekvenser for enkelte. Her er det siste lille tilskuddet i rekken av problemer med brukervennligheten i nettbanken: Kodekalkulatoren som brukes for å autentisere deg som bruker i nettbanken.

Da jeg for første gang skulle logge meg på nettbanken med kodekalkulatoren (og ved flere senere anledninger) fikk jeg feilmelding om at jeg hadde tastet feil sikkerhetskode hele tiden. Igjen tastet jeg inn koden sakte, tall for tall, for deretter å få sleng feilmeldingen i ansiktet gang på gang. Hva var galt? Etter 7-8 forsøk, rett før jeg ringte support, prøvde jeg å snu kodekalkulatoren å taste inn nummeret som åpenbarte seg når man leste tallene opp ned. Noen sekunder åpenbarte både saldo og disponibelt seg på skjermen foran meg.

Kodekalkulator2 Kodekalkulator1

På bildet til venstre ser dere feil bruk av kodekalkulatoren. Taster du inn koden som viser seg kommer du ikke inn i nettbanken. Til høyre ser dere riktig bruk av kalkulatoren. Men hvordan i all verden kan man vite det?

Med en så enkel dings med en knapp og en funksjon skal det i utgangspunktet være umulig å gjøre feil. Men designerne av kodekalkulatoren har gjort to åpenbare feil.

 • Venstrejusterte tall: Bryter designkonvensjon om høyrejusterte tall
 • Symmetrisk design: Ingen tydelig indikasjon på hva som er opp og ned.

Når en tallkombinasjon med tallene 0, 1, 2, 5, 6, 8 eller 9 vises på skjermen gir de mening også opp ned. Nummerrekken 025689 blir for eksempel 689250 opp ned. I tillegg kan tallene for nybegynnere lett tolkes som bokstaver hvis man leser dem opp ned (f.eks. 7 = L, 4 = h, 3 = E og 0 = O). Sikkerhetskoden 033874 kan tolkes som hL8EEO.
Løsningen er enkel: Indiker hva som er opp på kodekalkulatoren.
Og ikke minst: Test enhver løsning på brukere før de rulles ut.

Bra artikkel? Bånn i bøttaDårligHelt greitBraDritbra!
Loading ... Loading ...

4 Responses to “Tvetydlig BankID-kode: Banknæringen sliter fortsatt med brukervennligheten”

 1. Johan Says:

  Men hvis man nekter å følge konvensjoner og fokusere på brukervennelighet kan man i det minste følge:

  Plan b: Vis bare nummer som inneholder minst et tall som kun er gyldig den ene veien.
  Plan c: Aksepter tall-paret (både rett vei og opp ned) som gyldig input.

  Bra? Thumb up 0 Thumb down 0

 2. Knut Thomas Says:

  Klassisk, HATER kodegeneratorer… og nå vet jeg nøyaktig hvorfor jeg gjør det også..

  (personlig mener jeg de er veldig godt designet for å fortelle meg hva som er opp og ned, men de bytta om på retningen rett før jeg fikk min…)

  Bra? Thumb up 0 Thumb down 0

 3. Brukskvalitet » Blog Archive » Betalingstull med betalingsterminaler Says:

  [...] hos butikkeieren (selv om de ofte har et ansvar når de velger leverandør). Feilen ligger hos banknæringen, men først og fremst hos leverandøren av [...]

  Bra? Thumb up 0 Thumb down 0

 4. Rourou Says:

  well, isn’t that exciting news? I think it is. I have 30-50 brand new cinvoct cichlids in my tank. When they get big enough I’ll give Joe a few for his new tank, keep a few, and sell the rest to the fish store. I have to pat myself on the back because a fish tank needs to be just so to coax wild fish into breeding. Sorry to get your hopes up Mom.

  Bra? Thumb up 0 Thumb down 0