Smidige metoder er i vinden og det er gode sjanser for at ditt neste prosjekt vil baseres på denne metodikken. Smidige metoder som Scrum gir gode beskrivelser av hvordan roller og oppgaver fordeles mellom utviklerne, men sier ikke fullt så mye om brukervennlighet og design. Å sitte sammen med utviklerne i et team gjør at informasjonen flyter lettere og at veien til avklaringer er kortere. I denne artikkelen får du som interaksjonsdesigner 10 praktiske tips til hvordan du kan passe inn i smidige prosjekter.
Desktop i et scrumprosjekt

1. Lær deg stammespråket. Smidige metoder inneholder begreper, artefakter og seremonier som du bør sette deg inn i
Skal du inn i et smidigprosjekt, må du forstå begrepene som brukes og finne de foraene som gjør at du får formidlet designforslag og endringer. Du vil nok kjenne igjen problemstillingene som oppstår, men de kommer gjerne i en annen rekkefølge og heter andre ting enn det du er vant til.

 
2. Bli med på de seremoniene som er nyttig for ditt arbeid og for teamfølelsen
“Du står midt i standup-en vår”, fikk jeg beskjed om en av de første dagene i prosjektet. Seremonier som ståoppmøter, scrum of scrums og retrospektiver er en del av arbeidshverdagen for medarbeidere i et smidigprosjekt. Om du skal delta på alt, får du ikke gjort stort annet, særlig hvis du skal jobbe for flere team samtidig. Her er det nyttig å prøve seg frem, slik at du får med deg det som skjer, uten at du trenger å overhøre alle tekniske eller forretningsmessige avveininger som gjøres underveis. Det er viktig at designere er med på diskusjoner rundt produktkøen for å få frem gui-relaterte oppgaver. Hvis du har en dedikert plass i et av teamene, kan det være greit å følge seremoniene til det teamet, slik at du føler at du er ordentlig med. Det er aldri gøy å føle seg utenfor.
 
3. Tolk brukerhistorier ved å tegne ut skjermbilder
I smidigprosjekter er kravene til systemet utformet som brukerhistorier. Brukerhistoriene er korte og inneholder en begrunnelse for hvorfor kravet skal gjennomføres. I foredraget GUI-prototyper er Gode på Smidig2008  snakket jeg om at enhver tekstlig beskrivelse kan tolkes på mange forskjellige måter. Det er en stor fordel å tegne ut brukerhistoriene i form av skjermbilder som kan brukes i kommunikasjon med både utviklere og forretningssiden. Skjermbildene kan også synliggjøre behovet for nye brukerhistorier som må til for å få ting til å henge sammen.

4. Lær deg å formulere nye brukerhistorier
De første gangene jeg viste nye skjermbilder fikk jeg stadig høre: “men, det er en annen brukerhistorie”. “Javel”, tenkte jeg, ”da får jeg skrive en ny historie.”
Brukerhistoriene har en enkel form, og det er lett å lære seg å skrive nye
Eksempel på mal:
Som en <bruker>
ønsker jeg <funksjon>
 slik at <verdi>
Brukerhistoriene legges inn i en produktkø som brukes til å prioritere oppgavene. Det er produkteier på forretningssiden som prioriterer, så her gjelder det å bruke sin påvirkningskraft.

5. Heng oppdaterte skjermbildeskisser opp på veggen
Fra jeg hang de første skissene opp på veggen til utviklere og arkitekter uoppfordret stod rundt dem å diskuterte GUI tok det under fem minutter. Skjermbildeskisser som blir liggende på en filserver kommuniserer ikke så bra. Det gjør heller ikke designforslag som kun finnes inne i ditt hode. Det er noe med å få skissene opp på veggen, se sammenhenger mellom dem og tegne endringsforslag rett på papiret som gir en stor ekstraverdi.

6. Utnevn en “stylist” i hvert utviklingsteam som har ansvar for GUI og stilark
Det er fornuftig at noen holder orden i stilarket og sørger for å formidle GUI-ting videre til resten av teamet. Hvis prosjektet er stort, er det viktig at dette ansvaret ikke ligger på en person alene, men at alle teamene som jobber med GUI har minst én person som kjenner stilarket og GUI-komponentene spesielt godt.

7. Bedre kommunikasjon ved avholde ståoppmøter for designere og stylister 1-2 ganger i uken
Ståoppmøter er godt egnet for kjappe avklaringer og statusoppdateringer. Å avholde ståoppmøter for alle som jobber med GUI-relaterte oppgaver, gjør informasjonsflyten bedre.
 
8. Kjør brukertester
Smidig gir deg ingen unnskyldninger for å la være.

9. Lag GUI-retningslinjer i form av sjekklister underveis
Ved å utforme GUI-retningslinjer som en sjekkliste, er det lettere å bruke denne til gjennomgang av (nesten) ferdigutviklede skjermbilder. Å få utviklere og testere til å pugge retningslinjene kan være en utfordring. Vi arrangerte kurs med quiz. Husk premier!
 
10. Sørg for at GUI-retningslinjene blir en del av Definition of Done
I store prosjekter er det ofte vanskelig å få til et konsistent grensesnitt. Smidigprosjekter er intet unntak. “Definition of Done” er en sjekkliste som brukes til å definere hva som skal til for at en utviklingsoppgave skal kunne sees på som ferdig. Som designer kan du sørge for at GUI-retningslinjene blir en del av denne definisjonen.

 

Tipsene er basert på arbeid i et stort smidigprosjekt med totalt 11  utviklingsteam og 3-4 dedikerte Gui-ressurser. Tusen takk til mine kolleger Ram, Johannes og Trond for verdifulle innspill til innlegget. Har du andre tips, råd eller andre erfaringer du ønsker å dele? Skriv gjerne en kommentar.

Lær mer:
Tre modeller for organisering av designere  i smidige prosjekter
3-minutters guide: Dette er Scrum (pdf)

Bra artikkel? Bånn i bøttaDårligHelt greitBraDritbra!
Loading ... Loading ...

130 Responses to “Designer i smidigland – 10 tips til nye innbyggere”

 1. Interaksjonsdesigner i et smidig prosjekt – 10 praktiske tips | Bloggen som tvitrer om reise og sosiale medier Says:

  [...] har skrevet en blogg post som gir deg som interaksjonsdesigner 10 praktiske tips til hvordan du kan passe inn i smidige [...]

  Bra? Thumb up 0 Thumb down 0

 2. Ketil Storvik Says:

  Hei.
  Bra skrevet og en fin oppsummering å ta inn som en del av foredraget mitt til Yggdrasil….
  Leste også gjennom Ram/JonGs 3 modeller artikkel. Jeg er blitt stadig sikrere på at når antall team som lager GUI overstiger 2, er det nødvendig med to UX/designer-roller. En for å beholde helhetlig design og konsept, og en som helst bør være en integrert del i teamet. Parprogrammering med en designer og en dedikert frontendprogrammerer som kan faget sitt skaper det beste resultatet. Rullering av roller er sikkert fin opplæring, men en dyrking av sosialdemokratilsk middelmådighet ved at ”alle er like flinke” er bare tull og skaper bare middels gode løsninger.

  Ketil

  Bra? Thumb up 0 Thumb down 0

 3. Eli Toftøy-Andersen Says:

  Takk for det, Ketil:-)

  Ja, mener også det er bra med ulike UX-roller i et større prosjekt. Heldigvis er det flere utviklere på teamet jeg jobber i som er flinke på og bryr seg om GUI, så da er ikke så stort problem at oppgavene rullerer.

  Bra? Thumb up 0 Thumb down 0

 4. Jon Gunnar Wold Says:

  Bra skrevet! Jeg har lurt på en ting: Er det ikke noen ganger slik at brukervennlighetspersonen må og skal pushe på for at teamet skal levere bedre løsninger for brukeren, som ikke alltid er den enkleste eller mest arkitekt-spiselige og dermed blir en liten ulv i fåreklær i sitt team? Kan egentlig brukervennlighet noensinne bli et fullverdig medlem av teamet?

  Bra? Thumb up 0 Thumb down 0

 5. Eli Toftøy-Andersen Says:

  Takk for god tilbakemelding! Jeg mener at ulike fagekspertise og arbeidsoppgaver er ikke nødvendigvis et hinder for teamfølelsen. Det har mer med sosiale konstruksjoner å gjøre. Du kan ha stor nytte av å være med på teamets feiringer og seremonier selv om du er designer. Parprogrammering er naturligvis litt vanskelig på enkelte oppgaver hvis man ikke har tung teknisk kompetanse, men å jobbe sammen med en frontend-utvikler er som regel mye mer effektiv enn å skrive lange lister over hva som bør fikses. Hvis du plasserer deg seg i utkanten og sier “dere” i stedet for “vi” understreker du at du ikke er en del av teamet. Tittelen på innlegget spiller forøvrig på temaet indianer i cowboyland:-)

  Bra? Thumb up 0 Thumb down 0

 6. Marianne Voshell Says:

  I like what you guys are up too. Such clever work and reporting! Carry on the excellent works guys I¡¦ve incorporated you guys to my blogroll. I think it will improve the value of my site :)

  Bra? Thumb up 0 Thumb down 0

 7. LuisNankervis Says:

  http://www.xped-online.com/ForumRetrieve.aspx?ForumID=729&TopicID=192303&NoTemplate=False

  Bra? Thumb up 0 Thumb down 0

 8. ArmandYPHfxysx Says:

  http://on.fb.me/1zuqJoM

  Bra? Thumb up 0 Thumb down 0

 9. EdenXsakucil Says:

  http://fifa15coin5.webs.com/

  Bra? Thumb up 0 Thumb down 0

 10. FrankJsetazxema Says:

  http://altbot.net

  Bra? Thumb up 0 Thumb down 0

 11. AnnmariLapham Says:

  http://www.xtivix.com

  Bra? Thumb up 0 Thumb down 0

 12. JefferyPurser Says:

  https://bitly.com/bundles/rockvillechiropractor/1

  Bra? Thumb up 0 Thumb down 0

 13. MargareVale Says:

  http://jacks-partykeller.de/index.php/guestebuch/

  Bra? Thumb up 0 Thumb down 0

 14. FPMSkyeoybnjir Says:

  http://www.dumpthatteaparty.com/discover-the-joy-of-sewing-by-accident/

  Bra? Thumb up 0 Thumb down 0

 15. DemiIdriess Says:

  https://bitly.com/bundles/myrtlebeachgolfpackage/1

  Bra? Thumb up 0 Thumb down 0

 16. DallasBiddlecomb Says:

  http://bestofthings.weebly.com/how-to-clean-fuel-injectors.html

  Bra? Thumb up 0 Thumb down 0

 17. YongGowrie Says:

  http://www.kctv5.com/story/26337100/darian-braun-announces-coco-amo-hair-care-will-be-sponsoring-this-years-mrs-america-beauty-pageant

  Bra? Thumb up 0 Thumb down 0

 18. HarleyLarcombe Says:

  http://redcarpetrollout.com

  Bra? Thumb up 0 Thumb down 0

 19. WernerKahl Says:

  http://www.manta.com/c/mtcns7g/cool-air-usa-inc

  Bra? Thumb up 0 Thumb down 0

 20. RebbecaFairbairn Says:

  http://www.cdbaby.com/Artist/AmirLondon

  Bra? Thumb up 0 Thumb down 0

 21. LasonyaMcIlveen Says:

  http://www.rhcpc.co.uk/firearmsinc.asp

  Bra? Thumb up 0 Thumb down 0

 22. CarmonStubbs Says:

  http://93isc.org

  Bra? Thumb up 0 Thumb down 0

 23. Genesis13H Says:

  http://evolvedownload.weebly.com/

  Bra? Thumb up 0 Thumb down 0

 24. BelindaEisenhowe Says:

  http://topelevenfootballhack.wordpress.com/

  Bra? Thumb up 0 Thumb down 0

 25. LawannaSheean Says:

  http://pokemonomegarubydownload3.wordpress.com/

  Bra? Thumb up 0 Thumb down 0

 26. DaniellKWGH Says:

  https://www.tumblr.com/blog/farmhackdownload

  Bra? Thumb up 0 Thumb down 0

 27. ArlieTuckwloumrk Says:

  https://freehaydayhack1.wordpress.com/

  Bra? Thumb up 0 Thumb down 0

 28. SamualSchreffler Says:

  http://pokemonomegarubyrom5.wordpress.com/

  Bra? Thumb up 0 Thumb down 0

 29. JZLNoelfnqzfzg Says:

  https://www.tumblr.com/blog/evolvedownload

  Bra? Thumb up 0 Thumb down 0

 30. WalterOmar Says:

  https://farmheroessagahacktool5.wordpress.com/

  Bra? Thumb up 0 Thumb down 0

 31. LoreenCremor Says:

  http://omegarubypokemon42.wordpress.com/

  Bra? Thumb up 0 Thumb down 0

 32. LillaS05ra Says:

  http://topelevenhacktool2.tumblr.com/

  Bra? Thumb up 0 Thumb down 0

 33. NikoleWolcott Says:

  https://downloadpokemonomegarubyrom6.wordpress.com/

  Bra? Thumb up 0 Thumb down 0

 34. ShastaWFHC Says:

  https://haydayhacktool5.wordpress.com/

  Bra? Thumb up 0 Thumb down 0

 35. DorcasTrowbridge Says:

  http://streamy.pl/ogladaj/hobbit-bitwa-pieciu-armii-caly-film-online

  Bra? Thumb up 0 Thumb down 0

 36. Elias1049olqfys Says:

  https://pokemonalphasapphiredownloadrom.wordpress.com/

  Bra? Thumb up 0 Thumb down 0

 37. SuzannaTcl Says:

  https://haydayhackforfree1.wordpress.com/

  Bra? Thumb up 0 Thumb down 0

 38. Wilhemi8575 Says:

  https://farmheroesfreehack.wordpress.com/

  Bra? Thumb up 0 Thumb down 0

 39. VDAMeredit Says:

  http://wiiuemulator123.wordpress.com/

  Bra? Thumb up 0 Thumb down 0

 40. RandolpMcNab Says:

  https://evolvedownloadfree.wordpress.com/

  Bra? Thumb up 0 Thumb down 0

 41. HenryDipietro Says:

  https://freehaydayhack1.wordpress.com/

  Bra? Thumb up 0 Thumb down 0

 42. EllaHeimbach Says:

  http://pokemonomegarubydownload7.wordpress.com/

  Bra? Thumb up 0 Thumb down 0

 43. MatildaKenneally Says:

  http://pokemonalphasapphiredownloadrom.tumblr.com/

  Bra? Thumb up 0 Thumb down 0

 44. ElissaWedding Says:

  http://forums.moheet.com/entry.php?1814-various-Payment-options-For-Online-Casino

  Bra? Thumb up 0 Thumb down 0

 45. AntonyStuder Says:

  http://pokemonomegarubydownload76.wordpress.com/

  Bra? Thumb up 0 Thumb down 0

 46. FelipaQjvdkzsyzs Says:

  http://farmheroessagahack1.blogspot.de/

  Bra? Thumb up 0 Thumb down 0

 47. DakotaCarnegie Says:

  http://peppapig.xyz/category/the-pigs/

  Bra? Thumb up 0 Thumb down 0

 48. ArmandoNgl Says:

  http://bit.ly/1zukfZ4

  Bra? Thumb up 0 Thumb down 0

 49. LaurenTurgeon Says:

  http://bit.ly/1wiakVi

  Bra? Thumb up 0 Thumb down 0

 50. KimTSQDhpd Says:

  http://bit.ly/1wiagow

  Bra? Thumb up 0 Thumb down 0

 51. RockyPortillo Says:

  http://kbl-digital.com/videomakerfx-review/

  Bra? Thumb up 0 Thumb down 0

 52. MellissStell Says:

  http://www.corporationwiki.com/p/2es8dn/darian-braun

  Bra? Thumb up 0 Thumb down 0

 53. ArlieBurnham Says:

  http://heipmalta.com

  Bra? Thumb up 0 Thumb down 0

 54. MerrillHastings Says:

  https://www.facebook.com/buyapaypalaccountnow

  Bra? Thumb up 0 Thumb down 0

 55. FeliciaK52 Says:

  http://topelevenhack345.wordpress.com/

  Bra? Thumb up 0 Thumb down 0

 56. PhilClowers Says:

  http://rustinhibitor.org

  Bra? Thumb up 0 Thumb down 0

 57. LarhondSLHU Says:

  https://growtallerexperts.wordpress.com/

  Bra? Thumb up 0 Thumb down 0

 58. DaisyA32ncbuwzrv Says:

  http://pokemonomegarubyrom54.wordpress.com/

  Bra? Thumb up 0 Thumb down 0

 59. JaimieSmoot Says:

  https://www.youtube.com/watch?v=LPppz0DFHRw

  Bra? Thumb up 0 Thumb down 0

 60. Frederi8314 Says:

  http://vertusblogandroid.bravesites.com/entries/general/five-great-android-apps-you-can-t-miss-out-at-an-office-trip

  Bra? Thumb up 0 Thumb down 0

 61. RustyEspinosa Says:

  http://peppapig.xyz/category/the-goats/signor-goat/

  Bra? Thumb up 0 Thumb down 0

 62. AndraJiron Says:

  https://gainheightexperts.wordpress.com/

  Bra? Thumb up 0 Thumb down 0

 63. BridgetTrowbridg Says:

  http://Www.kensingtonasianmassage.co.uk/

  Bra? Thumb up 0 Thumb down 0

 64. AmandaLindquist Says:

  http://Thegaslogfirecompany.com/gas-log-fires-melbourne/

  Bra? Thumb up 0 Thumb down 0

 65. NoreenBxpzycn Says:

  http://ebayaccountsforsale.over-blog.com/

  Bra? Thumb up 0 Thumb down 0

 66. Brendan03G Says:

  http://www.autosweblog.com/cat/buy-suspension-proof-ebay-account.html

  Bra? Thumb up 0 Thumb down 0

 67. PercyDeschamps Says:

  http://www.reddit.com/r/plunderpir/related/2pwnvv/updated_today_castle_clash_hack_tool_generate

  Bra? Thumb up 0 Thumb down 0

 68. GladisSpencer Says:

  http://harrisacoustic.com

  Bra? Thumb up 0 Thumb down 0

 69. Trisha01Gbl Says:

  http://99onlinepoker.org/kesenangan-bermain-agen-poker-online-terbaik/

  Bra? Thumb up 0 Thumb down 0

 70. CamillaHartman Says:

  https://wiiuemulatordownloadtool.wordpress.com/

  Bra? Thumb up 0 Thumb down 0

 71. EugeniaBorovansk Says:

  http://naturaful.wordpress.com

  Bra? Thumb up 0 Thumb down 0

 72. NatalieMatias Says:

  http://theauctionhunter12.tripod.com/

  Bra? Thumb up 0 Thumb down 0

 73. KristeeBolin Says:

  http://cheatstools.com/

  Bra? Thumb up 0 Thumb down 0

 74. KatheriQem Says:

  https://evolvedownloadbetafree.wordpress.com/

  Bra? Thumb up 0 Thumb down 0

 75. ArchieLoane Says:

  http://beta.evolve-download.com/

  Bra? Thumb up 0 Thumb down 0

 76. GenevaCPXktprgms Says:

  http://freehacktopeleven1.blogspot.de/

  Bra? Thumb up 0 Thumb down 0

 77. RobertoVor Says:

  http://youtu.be/R-IHPJJhszE

  Bra? Thumb up 0 Thumb down 0

 78. ArnoldoMuramats Says:

  http://youtu.be/R-IHPJJhszE

  Bra? Thumb up 0 Thumb down 0

 79. MonikaDent Says:

  http://chika1.inube.com/

  Bra? Thumb up 0 Thumb down 0

 80. MargeryCarmack Says:

  http://galeridewasa.bravesites.com/

  Bra? Thumb up 0 Thumb down 0

 81. Andreas10I Says:

  http://westcoastremovals.com/site/storage_16.asp

  Bra? Thumb up 0 Thumb down 0

 82. series pepito anatomia de grey Says:

  Appreciation to my father who shared with me
  about this website, this website is actually awesome.

  Bra? Thumb up 0 Thumb down 0

 83. PollyCulley Says:

  http://www.goldtrowel.org/main_heap.asp

  Bra? Thumb up 0 Thumb down 0

 84. DeidreHarrington Says:

  http://community.good.is/do/hiking-on-oahu-on-the-laie-trail-in-hawaii

  Bra? Thumb up 0 Thumb down 0

 85. RenaldoMullah Says:

  http://jinawang2014.wix.com/thebeautygirls#!5-Quick-And-Easy-Diy-Nail-Art-Designs/c1rfl/7EA33F3D-B9D5-438C-88BC-B52BD0897F72

  Bra? Thumb up 0 Thumb down 0

 86. PenniRidgeway Says:

  http://thebeautygirl.kinja.com/stamping-nail-art-what-is-it-1675901698

  Bra? Thumb up 0 Thumb down 0

 87. DakotaPavy Says:

  https://hackgoldarcheage.wordpress.com

  Bra? Thumb up 0 Thumb down 0

 88. SharronE41 Says:

  http://www.Youtube.com/watch?v=DL01cCqs-3A

  Bra? Thumb up 0 Thumb down 0

 89. ugg baratas españa Says:

  Hello, i believe that i saw you visited my website so i got here to return the favor?.I am attempting to to find things to enhance my site!I guess its adequate to
  use a few of your ideas!!

  Bra? Thumb up 0 Thumb down 0

 90. MicheliUQG Says:

  https://juking2015.wordpress.com/2015/01/08/back-to-school-essentials-list-for-mum-and-dad/

  Bra? Thumb up 0 Thumb down 0

 91. DorisRotton Says:

  http://download.cnet.com/Automatic-USB-Backup/3000-2242_4-10840925.html

  Bra? Thumb up 0 Thumb down 0

 92. AbbieAkers Says:

  http://bagstyle.bravesites.com/entries/general/4-ways-to-recycle-your-child-s-used-school-supplies

  Bra? Thumb up 0 Thumb down 0

 93. SherrieHale Says:

  http://thebestofbartercard.co.uk/groups/the-military-backpack-an-important-soldier-kit/

  Bra? Thumb up 0 Thumb down 0

 94. ChauEadydibjkkwc Says:

  http://rollingduffelbag.weebly.com/blog/wheeled-luggage-the-benefits

  Bra? Thumb up 0 Thumb down 0

 95. VirginiStovall Says:

  https://Cutetravelduffelbags.Wordpress.com/2014/11/26/how-to-buy-the-right-carry-bag-for-your-ipaq-pda/

  Bra? Thumb up 0 Thumb down 0

 96. download app for games Says:

  Hi there to all, the contents existing at this web page are really remarkable for people knowledge,
  well, keep up the nice work fellows.

  Bra? Thumb up 0 Thumb down 0

 97. stoellift Says:

  Ik wil niettemin even antwoorden. Een artikel over deze lifttrap.

  Bra? Thumb up 0 Thumb down 0

 98. Interstellar Regarder Says:

  je avais besoin Je ai besoin de vous remercier pour cette grande merveilleuse très bonne lecture !!
  I définitivement aimé chaque peu de il . Je ai marque-page de vérifier nouvelle trucs que vous …

  Bra? Thumb up 0 Thumb down 0

 99. Interstellar metacafe Says:

  Après avoir lu cette Je pensais que ce était extrêmement instructif .

  Oui !

  Je suis dans l’attente de votre réponse!

  . . . .

  Se il vous plaît laissez-moi savoir .

  Bra? Thumb up 0 Thumb down 0

 100. Rzęsy permanentne Says:

  Hello everyone, it’s my first pay a quick
  visit at this web site, and article is actually fruitful designed for
  me, keep up posting these posts.

  Bra? Thumb up 0 Thumb down 0

 101. mesin kasir Says:

  Hi my loved one! I wish to say that this article is awesome, nice written and come with approximately all important infos.
  I would like to peer extra posts like this .

  Bra? Thumb up 0 Thumb down 0

 102. LED In-Ground Pool Lights Says:

  Truly no matter if someone doesn’t know after
  that its up to other visitors that they will assist, so here
  it happens.

  Bra? Thumb up 0 Thumb down 0

 103. tech.co Says:

  Hey I am so happy I found your website, I really found you by error,
  while I was searching on Yahoo for something else, Anyways I am here now and would
  just like to say cheers for a marvelous post and a all round exciting blog (I also love the theme/design),
  I don’t have time to read through it all at the minute but
  I have book-marked it and also added your RSS feeds, so when I have
  time I will be back to read a lot more, Please do keep up the excellent work.

  Bra? Thumb up 0 Thumb down 0

 104. i've been dieting and exercising but not losing weight Says:

  The plans vegetables provide some carbohydrates, though the protein provides the meal staying power and
  curbing of your appetite ability. Now everything might be
  a lot easier due to coming of these diet pills.
  Every time I have experimented with go “all in”
  at once, I end up losing, whether in Vegas or attempting to stay
  away from my neighbors BBQ.

  Bra? Thumb up 0 Thumb down 0

 105. BritneyCoughlan Says:

  http://www.usb-backup.com

  Bra? Thumb up 0 Thumb down 0

 106. Gladys Says:

  There is no need to purchase bottled water, which is expensive; you can store your own fresh drinking water for
  purposes of drinking in vertical storage tanks.
  In other words, structures would be designed or modified to collect the natural rainfall
  that falls onto the property, purify it and then store it in cisterns
  until the water is needed by the occupants of the building.
  Today there are various insulation materials that are used directly
  over the exterior of the tire before the finish is applied.

  Bra? Thumb up 0 Thumb down 0

 107. Viola Says:

  Most common capacities are 5000 litres, 10000 litres, and 20000 litres.

  But make sure that you consider the style your home is built with.
  Experience the difference an experienced, reliable home
  theater setup company makes.

  Bra? Thumb up 0 Thumb down 0

 108. Maureen Says:

  The entire effect of these rugs to a room should be considered when purchasing one.
  In other words, structures would be designed or modified to collect the natural rainfall that falls
  onto the property, purify it and then store it in cisterns until the water is needed by the occupants of the
  building. Many of the Earthships have propane tanks for cooking
  and a backup hot water supply; these are the only utility bills.

  Bra? Thumb up 0 Thumb down 0

 109. personalized stationary and journals Says:

  The xmas season is getting more commercialized as it’s ever has been. Documents, paintings, drawings, projects, etc., are important to professionals.
  Knowning that don’t complement our cluttered inboxes.

  Bra? Thumb up 0 Thumb down 0

 110. Don Says:

  Brain O Brain capsules tackle stress and produce high level of energy, the herbs used in the preparation of these capsules contain iron in high amount which enhances the capacity oxygen carrying of the blood by increasing the number of red blood cells.
  Good cholesterol or HDL helps your body rid itself of dietary cholesterol.

  As after the tiring workouts session the body of bodybuilder is malnourished then the requirements of post workout supplements increases.

  Bra? Thumb up 0 Thumb down 0

 111. Albertina Says:

  Most of those supplements work by stopping
  the cause of baldness. You can even check out the customer reviews,
  and start availing more information, about those products.
  Do a simple search on Google or Amazon for a keyword like
  “dog supplements” and instantly you will get hundreds of thousands of results.

  Bra? Thumb up 0 Thumb down 0

 112. Patricia Says:

  The fact is that nowadays there are hundreds if not thousands
  of different types of dog supplements and treats that you can buy today.

  Before we can start talking about diet pills that actually work,
  we need to establish the criteria to judge them by.
  There are only 2 St Johns wort products that I know of, that have had been properly
  researched and the Flordis Remotiv is one of those.

  Bra? Thumb up 0 Thumb down 0

 113. Jeffrey Says:

  The fact is that nowadays there are hundreds
  if not thousands of different types of dog supplements and treats that
  you can buy today. Sometimes eating of bad calories result in making the dieter overweight which is really a matter of concern because
  it directly targets the working efficiency of its user.
  Research strongly suggests that people with high levels of
  Omega-3 fatty acids in their blood experience positive brain qualities such as
  fewer signs of blood flow obstructions and fewer episodes of Dementia.

  Bra? Thumb up 0 Thumb down 0

 114. http://tzkldz.com/comment/html/?1612.html Says:

  Most of those supplements work by stopping the cause of baldness.

  In fact the height of a teenager increases dramatically.

  Another important fact why this disease is treated differently from conventional illnesses and why adrenal fatigue supplements are different
  from conventional medicine lays in the spectrum which it deals with.

  Bra? Thumb up 0 Thumb down 0

 115. alpha zxt cognition Says:

  May I just say what a relief to find someone that actually understands what
  they are talking about on the internet. You actually know how to bring an issue to light and make it important.
  More and more people have to read this and understand this side of the
  story. I can’t believe you’re not more popular given that you certainly
  possess the gift.

  Bra? Thumb up 0 Thumb down 0

 116. Williams Says:

  Most of the card dealers sell their cards online through websites that specialize in international calling cards.
  If these eight steps seem overwhelming, welcome to the club.
  Incompatibility: Rails’ structured and organized
  approach can be its strength as well as weakness in terms of
  flexibility and compatibility.

  Bra? Thumb up 0 Thumb down 0

 117. Lilly Says:

  Make money on autopilot is available for all of us.

  The combination of your logo and tagline should appear on every page to create a sense of
  cohesion. A money making attitude plus a money making opportunity almost always result in a money making reality.

  Bra? Thumb up 0 Thumb down 0

 118. Titanium Pro X Supplement Says:

  Hello my family member! I wish to say that this post is awesome,
  great written and include almost all vital infos.
  I’d like to see more posts like this .

  Bra? Thumb up 0 Thumb down 0

 119. Prasant Says:

  I was seosruily at DefCon 5 until I saw this post.

  Bra? Thumb up 0 Thumb down 0

 120. couvercle cuiseur vapeur philips hr1861 Says:

  Ce cuiseur m’a permis de faire toute les purees et compotes de mon fils pendant 10 mois!!

  Bra? Thumb up 0 Thumb down 0

 121. Deangelo Says:

  Winslow is an Economic Advisor to the Online Think Tank, a Futurist and retired entreprenuer.

  The bicycle tour provides guests with an informative
  trip that helps to purpose out several of the attractions
  within the countryside that a visitor would often overlook.
  This mount can be installed either vertically or horizontally, depending on the preference of the cyclist.

  Bra? Thumb up 0 Thumb down 0

 122. Doe Deere Says:

  s clothing, teen clothing, or clothing for children. A woman bunches her hair into a bun at the top of her
  head, then pulls the scarf down over her forehead, crosses the
  ends at the back of her neck, and then brings the crossed ends forward
  and ties them on top of the head in a bow or a knot. Dior’s ‘New Look’ of 1947
  consisted of creations that were only affordable to a
  minority of affluent women of the time.

  Bra? Thumb up 0 Thumb down 0

 123. voleur Says:

  Useful info. Fortunate me I found your site accidentally, and
  I am stunned why this accident didn’t came about earlier! I bookmarked it.

  Bra? Thumb up 0 Thumb down 0

 124. what is Black Label No Says:

  What’s up, this weekend is nice in support of me,
  as this moment i am reading this great educational piece of writing here
  at my home.

  Bra? Thumb up 0 Thumb down 0

 125. Margherita Says:

  “Each individual new food plan I tried out, I would lose 20lbs and then within a number of months, I’d place 25lbs back again on,” he suggests.
  “Just bending around to tie my shoelaces was exhausting, climbing stairs was an problem, fitting in a plane seat or at a restaurant booth was unattainable, and I was suffering from substantial blood strain.”
  In 2011, Magnant read a radio advert for candidates to be aspect
  of a blind scientific trial for excess weight decline.
  He went together to a meeting to see the unit and master
  far more. And he was amazed: “This truly sounded like it may possibly function. It was chopping-edge and like sci-fi to use a pacemaker to explain to your mind you were full. I considered, ‘Wow, this is cool’! I experienced the surgical procedures on Friday two December, and on Monday I was again at work. Friends who have experienced gastric bypass have been off perform for at minimum 6 months.”

  Bra? Thumb up 0 Thumb down 0

 126. dildo Says:

  Hi, i think that i noticed you visited my web site so i got here to return the prefer?.I am trying
  to find things to improve my website!I suppose its adequate to use a few of your ideas!!

  Bra? Thumb up 0 Thumb down 0

 127. 2do free free Says:

  I just saw, today, that the Mac version which is typically $49.99
  (which is why I never ever acquired it prior to) gets on sale today for 50 %
  off at $24.99 so I bought it!

  Bra? Thumb up 0 Thumb down 0

 128. Fachri Says:

  The expsrtiee shines through. Thanks for taking the time to answer.

  Bra? Thumb up 0 Thumb down 0

 129. diwali 2015 kalnirnay calendar Says:

  For this reason, nevertheless the farmers celebrate the harvesting time with pleasure and gives prayers to
  Jesus for yielding great harvest during Diwali or Deepavali.

  Bra? Thumb up 0 Thumb down 0

 130. Flora Says:

  Porém, abacaxi emagrece ainda mais devido a uma enzima chamada bromelina”, que
  faz seu intestino funcionar direitinho, resultando na eliminação da gordura pelas fezes.

  Bra? Thumb up 0 Thumb down 0