Nytt år betyr nye konferanser. Jeg har satt meg ned for å se på hvilke konferanser jeg og mine kolleger kan tenke oss å dra på i år. Dette er forhåpentligvis noe som er interessant for flere, så jeg deler dette med resten av fagmiljøet.

Det er forøvrig ikke så enkelt å få oversikt over UX-konferanser ved hjelp av Google (et søk på “ux conference” og liknende søk gir magre resultater, her har mange arrangører en jobb å gjøre).

Jeg nøt godt av Netlifes oversikt med kommentarerer i fjor. Jeg håper de kommer med en oversikt også i år. Oppdatering: Netlife har en fin oversikt over konferanser, med vurdering av alle konferansene de var på i fjor. Jeg har brukt Google, Netlifes blogpost fra i fjor, UXnet kalenderen og Interaction Design.org kalenderen som kilder. (Oppdatering: Du kan også bruke eventseer.net). De to sistnevnte har for det meste akademiske konferanser. Jeg nevner ikke så mange av de her siden jeg ikke synes de så like interessante ut som mange av de andre.

Lista er satt opp kronologisk. Merk at dette ikke er en komplett liste, snarere en liste over konferanser jeg mener kan være aktuelle basert på programmet, omdømme og anbefalinger jeg har fått fra andre.

Interaction 09

Vancouver, Canada, 5.-8. februar
Arrangør: Interaction Design Association (IXDA)

Interaction 08 fikk masse skryt i fjor, selv om konferansen og organisasjonen fortsatt er unge. Blant keynote-speakerne finner vi Dan Saffer (tidligere i Adaptive Path og forfatter Designing Gestural Interfaces) og Kim Goodwin (Cooper). Programmet ser interessant ut. Disse tiltrekker meg ved første øyekast:

 • Designing and Building with Patterns and Pattern Libraries med Erin Malone m.fl.
 • Parti & The Design Sandwich med Luke Wroblewski (Luke var på Yggdrasil 07 og er en fabelaktig foredragsholder)
 • Where Should You Put the “Submit” Button? Explore how Gestalt laws inform interface design med Michael Salamon

Future of Web Apps – Miami

Miami, USA, 23.-24. februar
Arrangør: Carsonified

Designkonferanse med fokus på webapplikasjoner og web 2.0.  Det er også en FOWA i Dublin 6. mars, men den varer bare en dag. Foredrag som stod ut:

 • The future of the browser
 • How to build a community that is crazy about your product
 • Using video and podcasting for increased success
 • How to make powerful web apps using Objective-J and Cappuccino

SXSW Interactive

Austin, Texas, 13.-17. mars
Arrangør: South by Southwest (SXSW, Inc.)

Jeg har hatt lyst til å dra på SXSW i flere år. Konferansen beskriver seg selv slik: “SXSW Interactive appeals to uber-geeks and digital creatives who push the cutting edge of technological change.”

Opening remarks i år er ved Tony Hsieh, lederen for Zappos.com (en online skobutikk ulik alle andre i filosofi, bare les denne artikkelen om Zappos). Bør bli interessant.

Videre er det mer enn 180 (!) panels. Her er det mange store navn som kommer. Panels er delt opp i kategorier. Ved første blikk gjennom lista over community/social networks panels stod disse ut:

 • “From Flickr and Beyond: Lessons in Community Management” (Heather Champ, Flickr)
 • “HOWTO: 149 Surprising Ways to Turbocharge Your Blog With Credibility!” (John Gruber og Merlin Mann)

Det er også vanvittig flinke folk i design delen: Håkon Wium Lie, Derek Powazek, Khoi Vinh, Veerle Pieters, Jason Santa Maria og Leah Buley for å nevne noen.

MIX09

Las Vegas, USA, 18.-20. mars
Arrangør: Microsoft

Microsoft har i de senere år begynt å legge mer vekt på design. MIX-konferansen fokuserer naturlig nok på MS-produkter, men det er også mange sesjoner beregnet på designere.

Dette er noen av sesjonene jeg synes virket interessante:

 • Escaping Flatland in Application Design: Visualizing Data

 • Interactive Prototyping with DHTML

 • Microsoft Surface: Designing for a New Interactive Era

 • Wireframes That Work: Designing Rich Internet Applications

IA Summit 2009

Memphis, Tennessee, USA, 18.-22. mars
Arrangør: American Society for Information Science and Technology

Programmet er ikke klart enda, men dette er kanskje en av de viktigste konferansene for informasjonsarkitekter. Det er satt av to dager til workshops og hands-on oppgaver og deretter to dager med foredrag. IA Summit har i de senere år fått mange gode tilbakemeldinger, også fra bekjente i Norge. Konferansen har hatt mange av de fremste utøverne innen informasjonsarkitektur og brukeropplevelse som foredragsholdere. I fjor ble konferansen støttet av bl.a. Boxes and Arrows og The Information Architecture Institute, viktige aktører innen det internasjonale fagmiljøet.

Web 2.0 Expo

San Francisco, USA, 31. mars-3. april
Arrangør: O’Reilly Media og Techweb

Web 2.0 Expo er ikke utelukkende en designkonferanse. Her fokuseres det på strategi og forretningsmodeller, markedsføring, community og utvikling i tillegg til design og brukeropplevelse. Alt dette er viktige fokusområder for web 2.0-type tjenester. Her er det mange muligheter til å bli inspirert også av andre fagdisipliner. For designere er det også et eget designspor. Det sporet fokuserer i år mest på sosiale tjenester. Disse foredragene virket interessante:

 • Building Sites Around Social Objects (Jyri Engestrom, Google)
 • Designing Social Interfaces: Principles, – Designing Social Interfaces: Principles, Best Practices and Patterns for Designing the Social Web (Erin Malone, Tangible UX og Christian Crumlish, Yahoo!)
 • Designing Social Websites (Christina Wodtke, LinkedIn)

Foredraget til Christina Wodtke virker spesielt interessant. Jeg synes LinkedIn gjør mye bra. Sjekk designsporet og resten av programmet. Det er flere interessante foredrag i de andre kategoriene også.

Good Design Faster: High-Value Experience Design

San Francisco, 2.-3. april
Arrangør: Adaptive Path

Jeg var på UX Week i fjor og deltok på Good Design Faster-workshoppen da. Den varte en halv dag og var knallbra. I år har Adaptive Path, etter mange tilbakemeldinger, valgt å utvide konseptet til to hele dager. Bør være både inspirerende og morsomt.

CHI 2009

Boston, USA, 4.-9. april
Arrangør: ACM SIGCHI (ACM’s Special Interest Group on Computer-Human Interaction)

Dette er sannsynligvis den største konferansen innen menneske-maskin interaksjon med rundt 2000 deltakere. Det har primært vært en akademisk konferanse. De siste årene har jeg hørt at konferansen ikke har vært like interessant som tidligere. Den er likevel en av de største konferansene innen fagfeltet, men er muligens mer rettet mot akademikere enn praktikere. Dette forsøker de nå å gjøre noe med ved å eksplisitt invitere utøvende praktikere. Men jeg må innrømme at jeg stusser litt over at de har splittet “design” og “user experience” i to grupper.

Web App Summit

Newport Beach, California, USA, 19.-22. april
Arrangør: UIE

Fire dager med fokus på webappliksjoner. Blanding av heldags workshops og foredrag fra verdensledende folk som Tony Hsieh, CEO, Zappos (tydeligvis populær i år), Jared Spool (selvfølgelig), Luke Wroblewski, Steve Mulder m.fl.

Jeg synes disse heldags workshoppene så spesielt interessante ut:

 • Wireframing and Prototyping for Highly Interactive Web Apps
 • Web App Anatomy: Effective Interaction Design with Frameworks

Sjekk programmet selv.

Future of Web Design – London

London, England, 30. april-1. mai
Arrangør: Carsonified

Carsonified arrangerer både Future of Webapps og Future of Web Design. Mye interessant også her, f.eks:

 • Typography IS the web
 • Easing the path from design to development
 • Designing for All in a Web2.0 World
 • Designing Effective Mobile Interfaces

An Event Apart Seattle

Seattle, USA, 4.-5. mai
Arrangør: Eric Meyer og Jeffrey Zeldman

Det er flere Event Aparts som arrangeres i løpet av året (Boston, Chicago og San Francisco), men jeg har valgt ut Seattle siden det foregår på våren.

An Event Apart er en unik kombinasjon av design og front-end koding som arrangeres av to nestorer innen webdesign (Zeldman og Meyer). Programmet ser spennende ut. Potensielle høydepunkter:

 • A site redesign (Zeldman + Meyer combo!)
 • Jared Spool: Magic and Mental Models: Using Illusion to Simplify Designs
 • On-the-Spot Usability Reviews (hmm, dette hadde vært morsomt å gjort på norske konferanser også)

UX Intensive, Berlin

Berlin, Tyskland, 12.-15. mai
Arrangør: Adaptive Path

I følge reklamen er dette fire dager med intensive workshops for erfarne designere som ønsker å bli bedre designere. Dag 1: designstrategi, Dag 2: design research, Dag 3: informasjonsarkitektur, Dag 4: interaksjonsdesign.

Mine erfaringer fra workshops på UX Week i fjor var svært gode. Hvis denne konferansen holder samme nivå bør dette bli meget bra.

UPA Conference 2009

Portland, Oregon, USA, 8.-12. juni
Arrangør: Usability Professionals’ Association

Programmet er ikke klart enda, men dette er også en stor konferanse som bør tiltrekke seg gode foredragsholdere. Har noen erfaring fra denne konferansen tar jeg gjerne i mot tips om hvordan den er.

From Business To Buttons 2009

Malmö, Sverige, 11.-12. juni
Arrangører: Universitetet i Malmö, inUse og Ergonomidesign

Programmet for FBTB er dessverre ikke klart enda. Men fjorårets konferanse hadde noen høyprofilerte foredragsholdere, i fjor var blant annet Don Norman tilstede. I år skal det visstnok komme flere. I tillegg er det positivt med en konferanse i Norden. Jeg savner forbrødring med våre kolleger i Norden, og dette bør være en flott mulighet til å bli kjent med kolleger i nabolandene. Dessuten er det jo ikke så langt å reise. ;-)

UX London

London, England, 15.-17. juni
Arrangør: Clearleft

Enda en europeisk konferanse, hurra! Jeg har et ønske om å høre europeiske stemmer (det er jo vanligvis amerikanerne vi hører mest om og fra). UX London ser bra ut i så måte. Det kommer mange store amerikanske navn også, blant annet Don Norman, Jeff Veen, Eric Reiss og Peter Merholz.

HCI-international

San Diego, USA, 19-24. juli
Arrangør: HCI International

En av verdens største akademiske HCI-konferanser. Lav akseptanserate, noe som betyr varierende kvalitet på innleggene. På en annen side får man se mye forskjellig.

Interact 2009

Uppsala, Sverige, 24.-28. august
Arrangør: IFIP

Dette er en akademisk konferanse som er praktisk rettet.

NORDES

Oslo, 30. august-1. september
Arrangør: Arkitektektur- og designhøgskolen og Universitetet i Oslo

Jeg fant denne konferansen. Jeg har aldri hørt om den, men den virker spennende. Det er akademisk konferanse med fokus på praktisk rettet designforskning.

Webdagene 2009

Oslo-området: 10.-11. september
Arrangører: Netlife og IXD

Webdagene er ikke en design/usability konferanse som sådan, men har likevel masse interessant stoff for oss som jobber som designere. Målgruppen er, i følge nettsidene deres, “webredaktører, webmastere, informasjonsansvarlige og markedsførere som jobber med webkommunikasjon til daglig”.

Hvorfor er dette en aktuell konferanse? Alle Webdagene har fått skryt. Spesielt fjorårets konferanse fikk gode skussmål fra bekjente. Kanskje ikke rart; i fjor var det en fantastisk lineup av foredragsholdere, bl.a. Gerry McGovern og BJ Fogg (i tillegg til flere dyktige norske).

UX Week 2009

San Francisco, USA, 15.-18. september
Arrangør: Adaptive Path

Jeg var som nevnt tidligere på UX Week i fjor og syntes det var en fabelaktig konferanse. Profesjonelt og glatt gjennomført, bra stemning, hyggelige, åpne mennesker fra hele verden, og en line-up med foredragsholdere som var helt utrolig. Av alle foredragsholderne var det kun to-tre som var dårlige. De aller fleste var faktisk langt over snittet presentasjonsmessig, og de presenterte i tillegg interessant stoff (ikke alltid en selvfølge, dessverre). Workshoppene jeg var på varierte fra ok til fantastisk. Jeg ble inspirert av å være fire dager i San Francisco og drar gjerne på UX Week igjen. Alt i alt var det en av de beste konferansene jeg har vært på.

Årets program er dessverre ikke klart enda. Så langt har UX Week annonsert kun tre foredragsholdere; Scott McCloud (forfatteren av “Understanding Comics” ), Erin McKean (sjekk foredraget hennes på TED Talks) og Genevieve Bell. Jeg kjenner kun de to første og begge er svært interessante foredragsholdere.

PICNIC 2009

Amsterdam, Nederland, 23.-25. september
Arrangør: Cross Media Week Foundation

Programmet for PICNIC er ikke klart enda. Så hvorfor dra på denne konferansen? Det er i Europa (jeg er som sagt interessert i å høre flere europeere). De hadde gode foredragsholdere i fjor, blant annet Clay Shirky. Det som gjør denne konferansen spennende er at det er  en kryssdisiplinær konferanse som egner seg for å inspirere. Eller som PICNIC sier selv: “PICNIC spotlights cutting-edge products and services at the intersection of media, technology, arts and entertainment, and brings together entrepreneurs, investors, creators as well as scientists, and other industry leaders.”

UX Challenge

Svalbard, Norge, 7.-11. oktober
Arrangør: Netlife Research

Våre venner i Netlife har en ny og interessant konferanse på gang. Det står enn så lenge svært lite om hva konferansen kommer til å gå ut på. Men med setting på Svalbard og en utfordring som skal løses i løpet av oppholdet høres dette interessant ut. Den eneste bekreftede foredragsholderen så langt er Jesse James Garrett, men han er til gjengjeld alltid givende å høre på.

(Oppdatert 11.9: UX Challenge ble kansellert pga. problemer me d å få nok deltakere).

Yggdrasil 09

Lillehammer, 12.-13. oktober
Arrangør: Dataforeningen

Dataforeningens årlige konferanse innen brukeropplevelse skal arrangeres også i år. Enn så lenge er det lite informasjon om hva som kommer her. Merk: jeg er ikke helt uhildet her. Jeg ledet konferansen i fjor og skal også være med i år. Men det betyr jo også at jeg har mulighet til å påvirke resultatet. Og derfor skal konferansen selvfølgelig bli knallbra! ;-)

Har jeg utelatt noen konferanser du synes er bra? Si ifra i kommentarene!
Hvilke konferanser skal du på?

(Oppdatering: Info om Web 2.0 Expo lagt til)
(Oppdatering 2: Lagt til MIX09, Future of Web Apps og Future of Web Design)
(Oppdatering 3: Oppdatert dato for UX Challenge)
(Oppdatering 4: Lagt til dato og sted for Yggdrasil)

Bra artikkel? Bånn i bøttaDårligHelt greitBraDritbra!
Loading ... Loading ...

8 Responses to “Aktuelle UX-konferanser i 2009”

 1. Eivind Throndsen Says:

  Takk for oversikten!

  Web Expo (31.mars til 3. april i San Francisco) har et eget delprogram for Design & User Experience: http://www.web2expo.com/webexsf2009/public/schedule/presentations/229.

  Var noen der i 2008? Var det bra?

  Bra? Thumb up 0 Thumb down 0

 2. Ram Says:

  Takk for tipset, Eivind! Jeg har oppdatert bloggposten med Web 2.0 Expo nå. Det så ut til å være en del interessant der.

  Ingen av de jeg kjenner har vært der (så vidt jeg vet). Men jeg har hørt mye bra om Web 2.0 Expo på nettet. O’Reilly skal visstnok arrangere svært gode konferanser. Det som gjør Web 2.0 spesielt interessant er blandingen av forskjellige disipliner. Tror det er mye å bli inspirert av der, spesielt om du arbeider med tjenester i de “nye medier”, som NRK kaller det :-)

  Bra? Thumb up 0 Thumb down 0

 3. Jon Gunnar Wold Says:

  UX London har akkurat lagt ut komplett program: http://uxlondon.com/programme/

  Bra? Thumb up 0 Thumb down 0

 4. UX-konferanser i 2009 og vurderinger av fjorårets konferanser hos IAllenkelhet - Fagblogg om brukervennlighet skrevet av NetLife Research Says:

  [...] inneholder i tillegg vurderinger av de konferansene vi var på i fjor. Se også Ram Yogas  konferanseoversikt for 2009 på Brukskvalitet.no for [...]

  Bra? Thumb up 0 Thumb down 0

 5. Ida Heyerdahl Says:

  Webdagene har satt en dato!
  10. og 11. september, denne gangen på Oslo Plaza.

  http://www.webdagene.no

  Takk for bra oversikt.

  Bra? Thumb up 0 Thumb down 0

 6. Ram Yoga Says:

  Takk for tipset, Ida. Jeg har oppdatert posten med dato nå. :-)

  Bra? Thumb up 0 Thumb down 0

 7. Asbjørn Says:

  Usability Week kjøres også i London i mai: http://www.nngroup.com/events/london/agenda.html

  Bra? Thumb up 0 Thumb down 0

 8. kasino Says:

  I have read so many articles on the topic of the blogger lovers however this article is truly a nice piece of writing, keep it up.

  Bra? Thumb up 0 Thumb down 0